Vi elsker mad, opskrifter og madoplevelser

5 tips – sådan undgår du madspild

0

Danskerne har de seneste år fået mere fokus på, hvordan man mindsker madspild. Madspild handler nemlig ikke længere udelukkende om at spare penge. Produktionen af forskellige rå- og fødevarer har nemlig vist sig at være skadeligt for miljøet. I stedet for at smide tusindvis af fødevarer og madrester ud, er mange danskere gået ind i kampen mod madspild. I dette indlæg får du nogle gode og nemme tips til at blive bedre til at undgå madspild.

1. Køb begrænset ind

Madspild starter allerede i supermarkedet, hvor rigtig mange mennesker er vant til at købe alt for store mængder mad ind. Selvom flere supermarkeder er begyndt at gå ind i kampen mod madspild, lokker en stor del af supermarkederne med tilbud, hvis man køber større mængder af det samme produkt. Store indkøb, der ender i skraldespanden, er en væsentlig grund til en betydelig del af danskernes madspild. Et godt tip er derfor, at du laver en indkøbsliste, inden du begiver dig ud for at handle ind. Det kan være en fordel, hvis du angiver, hvor meget af hvert produkt du skal bruge. Det handler nemlig om at købe ind til dit forbrug – hverken mere eller mindre. Køb derfor altid løst frugt og grønt, da du således selv kan bestemme den præcise mængde, du skal bruge.

2. Opbevar maden korrekt

En anden væsentlig grund til madspild er, når man ikke formår at opbevare fødevarerne korrekt. Mange fødevarer holder nemlig væsentlig længere, hvis de bliver opbevaret som angivet på emballagen. Nogle fødevarer holder sig bedst på køl – andre tørt og mørkt. Vær bevidst om de forskellige fødevarers behov. Undgå at smide alt for meget unødigt mad i skraldespanden ved at sætte dig ind i de forskellige fødevarers opbevaringskrav.

3. Brug emballage

Rigtig mange danskere er af den overbevisning, at emballage er en belastning for miljøet. Dette er dog langt fra rigtigt, hvis man ser på det overordnede billede. Emballage medvirker nemlig til en længere holdbarhed. Dette betyder, at emballagen rent faktisk er med til at mindske store mængder af madspild. Desuden har det vist sig, at emballage kun udgør 1 % af en fødevarernes samledes miljøbelastning. Emballage til diverse fødevarer må derfor siges at være en smart måde, hvorpå man kan mindske sit madspild. Vær derfor bevidst om din brug af emballage, hvis du ønsker dine fødevarer skal holde så længe som muligt. Du kan købe emballage billigt i de fleste supermarkeder eller på nettet i større mængder (og med pæne besparelser) hos fx Albe Emballage.

4. Genbrug rester

En af de klassiske måder, hvorpå du kan mindske din husstands madspild, er ved at genbruge dine rester. I stedet for at smide aftensmadens rester ud bør du gemme det til madpakken eller til frokosten i morgen. Hvis du har lavet mad, hvor du kun brugte halvdelen af blomkålen, kan det være en god ide at anvende den resterende halvdel til en anden ret. På den måde undgår du at spilde en halv blomkål ved at smide den ud i skraldespanden.

5. Fryseren forlænger holdbarheden

Hvis du kommer til at købe for store mængder mad ind, eller hvis du ikke får spist resterne fra aftensmaden dagen derpå – så fortvivl ej. Når det kommer til madspild, er fryseren nemlig din bedste ven. Hvis du har en rest aftensmad eller købt for meget kød, kan du nemlig altid smide det i fryseren og tage det op en anden gang, hvor du mangler et hurtigt og nemt måltid mad.

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.